Ce sunt implanturile dentare?
Implantul dentar este înlocuitorul artificial al unei rădăcini dentare.
Este o piesă din titan, material biocompatibil 100% cu gingia și osul și reprezintă cea mai modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți.
Fie că pierdem un dinte, mai mulți dinți sau chiar toți dinții, implanturile și tehnicile moderne de implantologie pot sa restaureze dinții lipsă.
Orice dinte lipsă implică o înlănțuire de efecte negative, iar implantul dentar acoperit cu o coroană ceramică se va comporta similar unui dinte natural,redă zâmbetul de care ai nevoie, siguranța în masticația alimentelor, îmbunătățind complet calitatea vieții.
Astfel, pacienții nu mai sunt nevoiți să sacrifice dinții naturali pentru a ancora lucrări de tipul punților dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creează un permanent disconfort, ci pot beneficia de dantură fixă, ancorată pe implanturi, care arată și se simte la fel că și dinții naturali.
Implantul dentar este foarte bine tolerat de corpul uman, rata de respingere este aproape nulă. Riscul că acesta să fie perceput ca un corp străin și să fie respins de organism este extrem de mic, sub 1%.
Prețul implanturilor dentare este avantajos, costurile sunt comparabile cu tipurile de tratament clasic , garantând cel mai bun tratament de lungă durata.
Pierderea dinților reprezintă o adevărată problema, chiar dacă înlocuirea acestora, din păcate, este frecvent amânată sau chiar ignorată.
Implantul dentar este compus din 2 segmente, unul intra-osos (implantul dentar propriu-zis) și unul transmucozal, intra-oral (bontul protetic și coroana dentară, puntea dentară, sau proteză dentară).
În comparație cu protezele dentare tradiționale,
implanturile dentare oferă mai multe avantaje, printre care:
Senzație naturală și confort sporit
Rată de succes mai mare decât protezele dentare convenționale
Îngrijire ușoară – deoarece nu trebuie să fie îndepărtate și curățate în fiecare noapte
Funcție de masticație și estetică îmbunătățită
Risc mai mic de apariție a cariilor dentare
Creșterea încrederii în sine
Beneficiile implantului dentar
- Înlocuiește un singur dinte (cu alte cuvinte dinții vecini sunt integrii, adică sănătoși, deoarece nu necesită o punte dentară ancorată pe dinții vecini). Din această cauză implanturile dentare au un preț similar cu al punților.
- Menține suportul osos la un nivel normal (încetinește resorbția ososasă prin șurubul inserat în os, în jurul său formându-se un nou țesut osos de susținere pentru implant; păstrează înălțimea osoasă)
- Confortul sporit ( pacientul agreează presiunile în timpul masticației mult mai bine și nu își simte dintele ca pe un corp străin așa cum se întâmplă la punțile dentare, cu alte cuvinte pacientul va mânca normal ca și când ar fi dintele său natural)
- Întreține sănătatea dinților vecini (forțele masticatorii sunt transmise uniform pentru fiecare dinte în parte). Nu există suprasolicitări pe alți dinți, cum se întâmplă în punțile dentare când dinții stâlpi preiau în plus și forțele dinților lipsa.
- Costul avantajos. De exemplu în cazul unui tratament prin implanturi dentare, acesta are un preț similar cu al tratamentului clasic în care în care se realizează o punte dentară cu 3 elemente, dintre care cei doi dinți stâlpi ai punții sunt slefuiti, iar starea de sănătate a acestora va scădea mult mai repede fiind deja compromisi prin șlefuire).
- De câte ședințe avem nevoie pentru a beneficia de un implant?
Ședința I: Consultația inițială
Aceasta are că scop examinarea clinică a pacientului, examinarea câmpului osos, se evaluează dacă este suficient os sau ulterior trebuie adăugat os pentru implant și setul de analize obigatoriu pentru fiecare pacient.
Setul de analize constă în:
- hemoleucogramă (oferă informații privind bolile de sânge: anemii, leucemii, inflamații)
- glicemia (în cazul diabeticilor)
- colesterol
- timpii de coagulare și sângerare: ÎNR, timp de protrombină (PT), timp de tromboplastina activată (PTT), timp Quick; (orientează clinicianul asupra riscului de sângerare)
- ureea și creatinina (indică starea rinichilor)
- VSH (oferă informații cu privire la existența unei infecții sau inflamații în organism)
- transaminazele hepatice: TGO, TGP (determină sănătatea ficatului)
- calcemia
- vitamina D
Examenul computer – tomografic este esențial în planificarea intervenției de implant dentar. Acesta oferă clinicianului posibilitatea de a măsură înălțimea, grosimea și orientarea osului disponibil, la o scară reală. Deasemenea, oferă indicii despre densitatea osului în zona de interes. Toate aceste detalii orientează medicul spre alegerea optimă a tipului de implant (formă, dimensiuni).
În această ședința veți afla informații referitoare la prețurile implanturilor dentare și este important să înțelegeți că veți regăsi diferite prețuri la implanturi dentare, acest lucru se datorează calității implanturilor dentare și experienței profesionale a medicului chirurg implantolog. La FILDESDENT am ales să utilizăm implanturi dentare cu un preț corect, iar tratamentele sunt fectuate de medici specialist chirurgi si implantologi.
Această ședința este completată de curățarea dinților pentru a scădea cât mai mult cantitatea de bacterii din cavitatea orală.
Ședința a II-a: Plasarea implantului în os
Medicul specialist va realiza anestezia zonei şi va introduce implantul în os după care acesta va fi acoperit de gingie. Intervenția este rapidă și fără durere.
Procedura de aplicare a implantului este extrem de simplă, are o durată scurtă de 15-20’, se execută sub anestezie locală și nu este dureroasă. Sigur că depinde de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient, dar pe o scală a durerii, inserarea implantului dentar este mult mai puțin dureroasă decât o extracție sau decât îndepărtarea nervului unui dinte. Ulterior pacientul poate resimți un disconfort, o jenă în masticație, dar i se vor prescrie analgezice și antibiotic și își va putea relua igiena și celelalte obiceiuri.Postoperator pacientul va primi o rețetă cu un antibiotic și cu antiinflamator, antialgic, medicamente care au rolul să prevină complicațiile infecțioase sau durerea de după intervenție.Ședința a III-a: Controlul postoperator
După 7-10 zile de la intervenție, se îndepărtează firele de sutură care au ajutat la vindecarea gingiei. Timp de 4-6 luni nu se va interveni asupra implantului pentru integrarea acestuia în os.
Ședința a IV-a: Descoperirea implantului
După perioada de vindecare de 4-6 luni, peste implant se va monta o capă de vindecare pentru a face loc în gingie viitoarei coroane din ceramică. Acest lucru se produce relativ repede, în 10-14 zile.
Ședința a V-a: Realizarea coroanei dentare
În această etapă, peste implant se va pune bontul care va susține coroana dentară din ceramică. Acestui bont i se va lua o amprenta care va servi pentru realizarea viitoarei coroane dentare în laborator.
Ședința a VI-a: Cimentarea coroanei dentare sau înșurubarea coroanei
Așa cum a fost stabilit în planul de tratament , când s-au ales procedurile necesare și prețurile implanturilor dentare, urmează etapa finală când la implant se va atașa coroana dentară din materiale estetice și biocompatibile (ceramică integrală, zirconiu) dar și din materiale clasice (ceramică pe suport metalic), prețul variind în funcție de materialul ales.
Pentru reușita pe termen lung a tratamentului prin implant , pacienții trebuie sa vina la control anual și la profilaxie o data la 6 luni.