Ca să ai cu ce… zâmbi!

Str. Walter Mărăcineanu nr. 9
Intrarea pe Str. Rodnei nr. 2A
(în spatele blocurilor "2 Măgari")
Program
Luni - Vineri: 8-19
Sambata: 9-13

Pedodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu profilaxia și tratamentul dinților de la prima apariție în cavitatea bucală până la vârsta adolescenței.

Pe parcursul vieții, există următoarele perioade distincte:

  • perioada dentiției temporare (de la 6 luni până în jurul vârstei de 3 ani)
  • perioada dentiției mixte (începe în jurul vârstei de 5 -5,5 ani)
  • perioada dentiției definitive (după înlocuirea tuturor dinților temporari)
Periajul dentar profesional este o măsură de prevenție care trebuie realizată, deopotrivă, și la copii, de cel puțin 2 ori pe an. Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zone mai puțin accesibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate.

 

  • Sigilarea este manopera de izolare a suprafeței dentare de mediul cavității bucale cu scopul de a preveni formarea cariilor. Practic, se aplică un strat fin de material pe suprafața dintelui și, în acest fel, scade potențialul de retenție a alimentelor. Integritatea sigilărilor se poate verifica în primul rând vizual de către părinte, deoarece acestea au culori diferite de ale dintelui, însă recomandarea este să fie evaluate de pedodont măcar o dată pe an.
  • Fluorizareaeste metoda prin care se suplimentează cantitatea de fluor la nivelul smalțului cu scop profilactic. Este recomandată în mod deosebit copiilor deoarece dinții de lapte sunt slab mineralizați și se cariază ușor, mai ales că igiena copiilor nu este deprinsă corect, iar consumul de dulciuri este frecvent întâlnit.

Managementul terapeutic al afectiunilor dintilor temporari:

Premise:
1. Conservarea dintele afectat si-i restaurarea functiilor pana la aparitia succesorului
2. Tratamntul dintelui temporar aduce beneficii copilului prin evitarea traumei extractionale
3. Molarii temporari au rol de mentinere a spatiului pentru viitorii molari definitivi
4. Tratamentul dintilor temporari se realizeaza prin metode simple  
5. Instrumentarul si terapia medicamentoasa este specifica copiilor
6. Succesul tratamentului reduce numarul de extractii neplanificate si consecintele acestora pe termen scurt si mediu care pot aparea.

Credem prin urmare ca este foarte important sa aduceti copii la dentist de mici, sa se familiarizeze cu cabinetul și cu protocolul specific( examinare cu oglinda si cu lumina, atingerea dintilor, poziția pe scaunul stomatologic, zgomotul frezei dentare).

 Primele sedinte vor fi mai mult de “joaca” ca sa se acomodeze si sa dispara reticenta sau frica.

Se fac de asemenea instructaje de periaj, copii trebuie sa invete sa se spele pe dintisori inca de mici sub supravegherea părinților și urmând deseori exemplul acestora.

Deschide chat
Buna ziua 👋
Cu ce va putem ajuta?