Ca să ai cu ce… zâmbi!

Str. Walter Mărăcineanu nr. 9
Intrarea pe Str. Rodnei nr. 2A
(în spatele blocurilor "2 Măgari")
Program
Luni - Vineri: 8-19
Sambata: 9-13

Ce este protetica dentara?

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă de la nivelul arcadelor dentare pentru a obține o dantură echilibrată din punct de vedere estetic și functional.

Care sunt consecințele pierderii dinților?

În urma pierderii dinților pe arcadă, apar spații care sunt denumite breșe edentate.

Aceste breșe edentate neprotezate pot duce, cu timpul, la apariția unor modificări ireversibile cu grave repercusiuni asupra aparatului dentomaxilar.

O consecință a pierderii dinților o reprezintă migrația dentară care poate avea loc în două planuri:

  • în plan vertical ducând la apariția extruziei sau egresiunii
  • în plan orizontal prin înclinarea sau translația dinților spre aceste breșe.

Aceste migrări dentare pot produce alterarea funcției masticatorii prin producerea de blocaje ocluzale. Ele determină, astfel, apariția disfuncțiilor în articulația temporomandibulară și, în același timp, pot duce la imposibilitatea realizării unei lucrări protetice.

Ce includ tratamentele protetice?

Fatete dentare – sunt pelicule subtiri din ceramica, aplicate pe fata dintilor pentru a acoperi spatii, pete, crapaturi, dar si pentru a corecta forma si culoarea dintilor.

Inlay si onlay – sunt utilizate in tratamentul dintilor cu carii, care sunt prea afectati pentru a fi restaurati printr-o simpla obturatie, dar nu suficient de afectati pentru a se realiza o coroana dentara. Inlay-ul se aplica intre cuspizii dintelui, iar onlay-ul peste unul sau mai multi cuspizi, asemena unui capac.

  • Coroana dentară

Reprezintă o lucrare protetică ce acoperă un dinte care a suferit o distrucție majoră și se recomandă pentru a proteja dintele respectiv și a-l menține cât mai mult timp pe arcadă.

Rolul coroanelor dentare este acela de a înlocui funcțiile dintelui pe care îl acoperă – estetic, funcțional, fonetic – și de a reda rezistență dintelui, mai ales în cazul dinților devitalizați( fără nerv).

  • Puntea dentară

Reprezintă o lucrare protetică formată din mai multe coroane dentare cu scopul de a înlocui lipsa unui singur dinte sau a mai multor dinți în funcție de situația pacientului.

Rolul lor este acela de a reface funcția masticatorie, estetică și fonetică a dinților absenți și de a preveni complicațiile ce pot apărea ca urmare a lipsei dinților.

O punte dentară poate fi de două feluri:

  • Metalo-ceramică;
  • Din zirconiu.

Zirconiul este un metal rar, rezistent la temperaturi ridicate si utilizat azi in variate domenii.
In domeniul stomatologic, avantajele acestui material, care este de fapt un metal alb, sunt numeroase.

  1. REZISTENTA MECANICA

​Coroanele din zirconiu au o rezistenta mecanica crescuta comparativ cu alte materiale utilizate in estetica dentara.

  1. TERMOIZOLAREA

Fiind un material termoizolant,  astfel incat variatiile temperaturii nu se transmit pulpei dentare atunci cand consumam alimente si bauturi fierbinti sau reci.

  1. ESTETICA

Comparat cu alte metale dentare care sunt fie gri, fie galbene, zirconiul este alb si imita perfect dintele natural.

  • Proteză dentară

Este o alternativă a tratamentului edentației parțiale atunci când punțile dentare nu pot fi utilizate sau în cazul unei edentații totale (lipsa tuturor dinților).

Aceste proteze pot fi utilizate că soluții provizorii într-o perioadă de tranziție în vederea realizării unui tratament mai complex ( pe implanturi )sau ca soluții permanente în cazul în care pacientul nu își poate permite reabilitări pe implanturi sau lucrări protetice fixe.

Deschide chat
Buna ziua 👋
Cu ce va putem ajuta?