Ca să ai cu ce… zâmbi!

Str. Walter Mărăcineanu nr. 9
Intrarea pe Str. Rodnei nr. 2A
(în spatele blocurilor "2 Măgari")
Program
Luni - Vineri: 8-19
Sambata: 9-13

Parodontologia este o ramură  a medicinei dentare care se ocupă de afecțiunile gingivale, așa cum sunt gingivita și parodontita. Ea este specializarea care are ca domeniu principal de activitate diagnosticarea și tratarea bolilor ce afectează gingiile și țesuturile de susținere a dinților.

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala, cunoscuta in mod obișnuit ca boala gingiilor (parodontoza sau parodontopatie), este o afectiune care implica  inflamatia gingiilor (cunoscută sub numele de gingivita) – etapa reversibila, cat si infecția gingivala mai grava (parodontita). In cazurile mai avansate cand se ajunge la parodontita are loc diminuarea pana la pierderea structurilor osoase care sustin dintii si, ulterior, pierderea in sine a dintilor tradusă clinic prin mobilitatea acestora.

Boala parodontala poate fi asociata cu boli de inima, accident vascular cerebral, diabet zaharat, leucemii, cancere, boli endocrine sau consumul unor medicament ,etc.

Primul pas spre imbolnavirea parodontala este acumularea placii microbiene din cauza lipsei unei igiene dentare bune, acesta fiind și factorul principal in declanșarea acestei afecțiuni.

Semne ca poti suferi de o afectiune parodontala:

Daca ai observat in timpul periajului sau spontan ca gingiile tale sangereaza atunci ar trebui sa-ti faci programare la medicul stomatolog.

  • gingii inflamate si rosii
  • mobilitate dentara
  • retractii gingivale si sensibilitate dentara cauzata de expunerea radacinei
  • halena (respiratie care miroase neplacut)
  • durere in timpul periajului dentar si sangerarea gingiilor

Obiceiuri nocive care pot conduce la boala parodontala:

  • fumatul
  • igiena dentara deficitara
  • carii dentare netratate
  • lucrari dentare ce trebuie inlocuite sau sunt realizate incorect
  • carii netratate

Afectiuni care pot duce la aparitia inflamatiei gingivale: diabet, afectiuni cardio-vasculare sau afectiuni hematologice, boli hepatice, boli endocrine.

  • Diagnostic boli parodontale

    Pentru a afla dacă suferi de o afecțiune parodontală sau este vorba despre o alta problema stomatologică, singura soluție este să-ți faci o programare într-un cabinet stomatologic.

    Pe lângă consultația clinică inițială va fi nevoie și de realizarea unor radiografii  a întregii cavități bucale, cea mai indicată fiind radiografia 3D care se numește CBCT și pe care o puteți realiza la noi în clinică.

    Diagnosticul se poate pune doar într-un cabinet de specialitate, în urma analizei radiografiilor și realizării unei fișe parodontale clinice.

    Tratamente afecțiuni parodontale

    După stabilirea diagnosticul, parodontologul va recomanda cea mai bună soluție de tratament. Pentru eficiență și stoparea evoluției bolii se recurge atât la intervenții imediate, cât și la recomandări de igienă dentară cât mai corectă.

    Tratamentul gingivitei

    Tratamentul gingivitei presupune aplicarea profilaxiei speciale profesionale în cabinet. Aceasta include detartraj și periaj profesional, cu instrumente clasice și cu aparatură de ultimă generație.

     

  • Tratamentul parodontitei

    Tratamentul parodontitei presupune intervenții mai complexe.  Acestea pot fi tratamente cu acțiune locală, de decontaminarea bacteriană parodontale sau tratamente chirurgicale cu ajutorul unor lasere dentare. Aparatura performantă asigură rezultate mult mai bune și o refacere mult mai rapidă. Protocolul clinicii noastre include și analiza microbiană a tulpinilor microbiene existente în spațiul dintre gingie și dinte, recoltarea fiind complet neinvaziva și nedureroasă, iar rezultatul se compară inainte și după realizarea protocolului de tratament.

    Pe lângă profilaxie, decontaminare laser, chiuretaj în cămp deschis sub anestezie, aplicăm și terapia PRP prin infiltrații cu plasmă în scopul vindecării și menținerii rezultatelor obținute pe termen lung.

    Terapia de menținere

    În cazul afecțiunilor parodontale terapia de menținere este esențială în stoparea evoluției bolii și în înlăturarea problemelor. Aceasta se realizează prin ședințe de reevaluare periodică și de igienizare cât mai strictă a zonelor afectate.

    În tot acest demers, implicarea, înțelegerea și cooperarea pacientulului sunt esențiale pentru obținerea și menținerea rezultatelor.

    Igiena dentară corectă este obligatorie pentru a preveni atât afecțiunile parodontale, cât și alte afecțiuni stomatologice. Aceasta include: periajul de minim 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a unor perii cu eficiență interdentară, clătirea cu apă de gură și o vizită stomatologică la dentistul  preferat la fiecare 3 luni.